Google+ Followers

Wednesday, May 20, 2009

Sy dlm dilemma..


6 June ini tarikh istimewe. Sebabnye, 2 org kawan baik sy menyambut ulangtahun kelahiran pade hari tersebut. Jida akan berumur 29 seperti sy dan Farah pule akan berumur 27 tahun.

6 June tahun ini juge tarikh istimewe untuk 2 org kenalan sy. Sebabnye, kedue²nye akan menjadi raja sehari pade hari tersebut.. tahniah untuk mereke.

Mule² Aza yang jemput sy dulu. Last week mase kelas hari Khamis kot, dia panggil sy sbb nak bg kad jemputan dia. Sy ckp kat dia, sy malu nak pegi sbb tatau nak pegi ngan sape (amik ngkau Ayu, len kali tak kenal sgt cikgu² lain hehe.. tp, sy kan pemalu heheh..). Tp Aza suruh pegi jugak. Pastu sy bg la alasan, aritu ari Sabtu, sy sayang nak tinggal kelas sy. Then Aza tunjuk umah dia yg sgt dekat ngan tmpt tuition.. adeh! Takde alasan la pulakk..

Tp, sy dah lame kenal Aza pun. Sejak sy mule mengajar di Jawi sy dah kenal dia. Dia pun, kenal sy dari mase student panggil sy 'kak Ayu' sampai la skrg time student dah mule panggil sy 'cikgu/Teacher Ayu'. Sy suke kenal ngan dia sbb dia baik so sy rase tak patut jugak klau sy tak pegi..

Still, rase malu la jugak sy, takkan nak gi sorg? Cikgu² lain yg sy kenal sumer ade family, mesti diorg gi ngan family kan? Lagipun, sy nak kejar ke kelas sy kul 2.15ptg tu lagik. Mesti sy nak balik umah dulu salin baju kan? Malu dah nak gi ngaja ngan baju gi kenduri cam 2 minggu lepas.. control je muke bile kene usik ngan student sbb ngaja ngan 'segak'nye hahah..

Ingat nak ajak student memane temankan.. tp sape? Bkn sy kenal mak ayah diorg, nnt mak ayahnye ingt cikgu ni menculik pulak.. camne?

Then dilemma kedue: Smlm kak Ina dtg tmpt tuition kasik kad dia jugak.

Sy baru lepas ngelat makan burger dlm kelas sy (mkn dpn student plak tu). Tangan sy kotor so nak basuh tgn pastu sy nmpk cikgu Rosemaria (kak Rose) ngan cikgu Shukor tgh sembg ngan someone. Sy trus je tunduk lalu depan diorg nak basuh tgn pastu dengar org panggil name sy. Menjerit sy dgn excited bile lihat kak Ina (dah lame giler tak jumpe dia).. sampai cikgu Shah kuar kelas dia nak tgk nape sy jerit (malu, okay!)

Bile tgk tarikh, aiyak! Same ngan Aza..

Tp dari dulu sy dah janji ngan kak Ina sy gi kenduri dia, InsyaAllah. Dari sejak dia mule citer pasal bakal husband dia lagik.. so sy rase serba salah la pulak. Lgpun sy kenal kak Ina dari undergrad lagik wpun kami cume baik lepas same² mengaja kat sini.

Kak Rose ajak konvoi sekali ramai² ngan cikgu Shukor n cikgu Shah untuk gi umah kak Ina.. pastu kami sumer pasan Aza muke sedey haha.. cian Aza. Dua² bakal pengantin suruh jugak pegi 2-2 rumah.. camne ni? Umah Aza dekat, bley la nak lari jap.. tp kak Ina kat Pendang. Camne tu?

Kak Ina kate, sejam je gi umah dia (Cikgu Shah protes kate takdenye sejam!) Dia suh gi umah dia kul 11am dari sini so sampai kul 12pm. Makan kejap then bleh la 'pederas' ke Jawi ni utk kenduri Aza sblm kelas kami pukul 2pm (kami sumer plak tu ade kelas kul 2 kat Jawi ni). Abis la macam² idea kuar dari kak Rose ngan cikgu Shah hehe.. siap diorg ckp nak suruh cikgu Arun isytihar cuti kat Arun Jaya tu so cikgu² ngan murid² leh gi 2-2 kenduri..

Sy senyum je dgr diorg ckp. Pastu pelan² sy tanye, klau tak gi 2-2 bleh ke? Kasik la adiah (sbb sy still takde kawan nak gi n malu la nak gi sorg).. Gulp! Trus kene marah ngan diorg sumer. Ade patut diorg kate, dlm ramai², sy yg paling patut pegi 2-2 kenduri untuk kutip berkat.. cehhh!

So camne nak wat nih? Sy tak leh nak miss kelas dan sy pun takde gang la nak gi. Takkan nak ngekor cikgu² yang dah ade family tu kot?

Haissshhh.. dilemma²!

No comments: