Google+ Followers

Monday, November 22, 2010

25 Things About Me ~ Untuk tatapan Zha

Cik LeeZha telah tag sy lagi, dan upenye sy dah penah jwb tag ni beberape tahun lalu. Tp oleh keran diserang kemalasan yang amat sgt, sy cume mau paste link ke tag tersebut untuk Zha.. boley kah? Hehehe..

Jgn gelak ye, Zha.. ni dah ade yg berubah kot skit sbb dah lame kan. Eg, bilik belakang sudahpun dijadikkan bilik study akak (ref point no. 10) dan comic² Dragon Ball pun sudah lebih separuh dpt dikumpul semula (refer point no. 8) termasuk la ngan figures dia sekali heheh..

http://ayuikhwani.blogspot.com/2009/05/tag-lame-giler-25-things.html

Saturday, November 13, 2010

New project ☺

So its already the end of the second week of my 3-week-break from classes.. Alaaa, seminggu je ke lagi nak rehat²?!?!

Hehe.. tu pun tak rase cam rehat. Alhamdulillah la, bnyk dpt order cake. Tak sangke la pulak, baru ingat nak simpan barang² baking sekejap. Thanx to all my friends who ordered. I'm gonna have to start experimenting with new flavours dah ni since my 'default' one is vanilla cupcakes with choc chips je.. Klau ade Sunquick kat umah, sy tuang la skit bg rase orange². I wanna do choc cupcakes tp my recipe, wpun I really love this recipe, tapi bahan nye agak mahal dan buatnye agak leceh so masih sedang mencari² alternative lain for choc flavoured ones.

Anyway, during the time while waiting for the cakes to cool befroe decorating, I've been doing something for my form 5 students. Hahah.. idak le bende gah giler pun, just bende simple² to give them during our last class nanti. Apekah ia? Jeng³..

Hahah.. ni ghope sebelum start.. Actually dah midway start but I hid the ones yang akan mengantoikan ape yg sedang sy buat hehe..

Can't wait to see them in our last class nanti! ♥

Oh ye.. sy jugak mau tambah.. I know dah basi, but this is waht I got from kak Zai when I house sat her house during the World Cup aritu.. yeayyy! Suke! Thanx kak Zai ☺

Wednesday, November 10, 2010

Aiyak.. sy dah makin pendek?!?! Tidakk~~

Yesterday, I rushed home around 2.00pm just to watch this Philipines series I've been watching for the past few weeks, Stairway to Heaven ke apetah tajuk cite dia. I think it was the series finale yesterday, sib baik balik tengok hehe.. anyway, the soap started at 3.00pm to 4.00pm. Since Asar was around 4.25pm, I decided to wait for it before heading back to school for some excercise sessions with kak Jah.

While waiting, it suddenly occured to me that I haven't measured my height in a very long time so ape lagi, mule la mengukur tinggi. I took three standing positions yang berbeze and got almost the same height. Then since I didn't have the actual height charts, I improvised by using that metal ruler (kunun precise laaa) and measured from the floor right up to the notch I had marked on the wall. Dan sebagai langkaha berjage², I used the door frame as my referance so pembaris sy tidaklah tersenget semase pengukuran itu.

I was so sure of my 150cm height all these years that when I realized the height I was measuring tak sampai pun 150cm, I was amazed hahah.. bkn shocked tau, but more amazed than suprised!

Apekah?

The final result was 148.5cm.. adoiiihhh.. I'm not even a metre and a half kah? I thought I was taller than that..

So sekarang, perlu lah setkan minda bahawa sy tidak la setinggi 150cm plak.. adoi laa.. sabo je lahh =p

Thursday, November 04, 2010

Saya Sepasang Kasut

(Yess! Berjaye buat entry gune Word hehe..)


Ape? Korg ingt kasut tak pandai blogging ke?

Saya merupakan sepasang kasut sukan yang dibeli oleh tuan saya beberapa tahun lalu apabila beliau kehilangan kasutnya yang dipakai sebelum saya. Sy telah dibeli di pasaraya Billion di Parit Buntar.

Pada mulenye, sy sedikit kecewe dgn tuan sy.. mengape? Kerana semase beliau membeli sy, beliau hanye menonong je masuk Billion, dan mencapai kasut pertama yang dilihat oleh beliau lantas terus meminta saiz dari jurujual dan sy terus dibayar selepas itu. Urusan membeli sy hanye mengambil mase 5 minit dari sejak tuan sy menjejak ke Billion hinggelah dia keluar dari Billion.. sungguh tak romantik, okeh!

Sampai sahaja di rumah, sy dicube sekali lagi sebelum dimasukkan ke dalam kereta beliau. Di waktu itu, tuan sy rajin la sikit nak beriadhah so hampir setiap petang saya digune untuk berjoging atau berbasikal disekeliling kampus. Apebile masuknye waktu bulan Ramadhan, sy diabaikan. Kecewenye hati sy, Tuhan je yang tahu. Tp selalng beberape minggu, tuan sy mengeluarkan sy dari kereta dan membasuh sy.. sayang jugak beliau kat sy rupenye hehe..

Sy dipakai di ape sahaje aktiviti yang memerlukan pemakaian kasut sukan. Setiap aktiviti riadhah, sy akan dipakai oleh beliau dan sy telah mengikuti beliau ke merate tempat. Sy sudah ke Sg Sedim sebanyak 3 kali untuk ekspedisi pelajar sekolah dan juge ke Sg Kuale Who untuk aktiviti yang same. Pernah sekali, semase di Kuale Woh, tuan sy telah kekejangan otot selepas kami menaiki sebuah bukit yang tinggi dan sy lah yg setia menemani sehingge beliau merase yakin untuk meneruskan perjalanan. Juge bile terdapat aktiviti school yg memerlukan sy, sy juga lah yang akan dipakai oleh beliau.

Sy juge menemani beliau selame 2 semester beliau bertugas menjage pelajar Geomatik. Biar hujan atau panas, sy setia menemani beliau dan beliau sendiri tidak membeli sebarang kasut lain selame sy berkhidmat dgn beliau. Di mase itu, saya sudah berkhidmat hamper 5 tahun dan badan sy juge sudah mulai koyak sehingga seekor lipan Berjaya menyembunyikan diri di dalam sy semase tuan sy sedang menjaga field-test untuk Geomatik itu.. seb baik la lipan tu sekadar mencari tempat bersembunyi dan tidak menyengat tuan sy.

Ohh.. sy juge pernah menemani tuan sy ke Kem Geomatik di Ayer Tawar tahun lepas di mane suatu perkare ngeri telah berlaku pd tuan sy. Ntah bile pd mlm itu, seekor Mr K telah Berjaya menyelinap ke dalam bilik tuan sy dan kawannye dan Mr K itu telah memilih untuk tidur di dalam sy. Keesokkanye, apebile tuan sy mahu memakai sy, terase luke di hati sy apebile sy tidak dpt memberi amaran kepade tuan sy kerana sy tau, tuan sy sangaaaaaaaaaaaattt takut ngan Mr K. Tuan sy keharianan mengape kasutnye sedikit ketat dan apebile beliau memerikse, make muncullah Mr K seraye berkate, "Cak!!" kepade tuan sy menyebabkan beliau mencampak sy sejauh yg boleh (yg idak le jauh mane pun haha..) Sy tidak kecik hati dgn beliau kerana sy tau dia sgt geliiiiii dan akhrinye sy diselamatkan oleh seorg pelajar cine yg hensem (menurut tuan sy dan kawannye yg same² bersetuju memanggilnye 'budak ensem tu')

Walaupun begitu, tuan sy tidak membuang sy. Beliau tetap sayangkan sy seperti selalu. Tp kate org, malang tidak berbau..

Beberape bln lepas, sekali lagi sy menemani tuan sy ke Sedim. Sy seronok di sane kerane kami pergi ke merate² tmpt spjg ekspedisi itu. Semase kami menghantar pelajar² pulang, sebaik sahaje tuan sy menyalam pelajar terakhir dan mahu menaiki bas kembali ke USM, tapak sy telah tercabut dan sekaligus menjadikan sy tidak lagi dapat berkhidmat dgn tuan sy.

Tp sy puas hati kerana mampu bertahan sehingga ke hujung program tersebut dan sy yakin tuan sy juge berbangge dgn sy.. bukitnye, dia tidak membeli sebabrang kasut baru. Hinggelah semalam..

Sy hanye mampu melihat tuan sy mencube kasut barunye yg akan dijadikan pengganti sy. Sy tahu, wpun tuan sy sayangkan saya, hari Sabtu ini sy pasti akan dibuang keran pak cik angkat sampah akan dtg pade hari tersebut. Mlm ini dan esok, sy akan menurunkan segale ilmu sy pada kasut baru tuan sy dan sy berharap, dia akan berkhidmat dn baik untuk tuan sy dan menyayangi beliau sepertimane sy sayangkan beliau. Sy juge berharap, kasut baru ini akan rase seperti benar² dihargai dan digunekan dgn bersungguh² sebelum tibe waktunye untuk bersara spt sy skrg..

Seronok kan..

..bile balik rumah mase petang, boleh terus kunci gate and sendal pintu ngan paper (untuk mengelak kemasukan Mr K) sbb tau takkan kuar dah malam tu!

..bile tak yah terkejo² nak bersiap sbb ngejo kelas malam pas Maghrib!

..bile kete tidak lagi penuh dengan buku² rujukan dan bahan² pengajaran! ☺

..bile tak lagi terpanik sbb 5 minit sblm kelas baru teringat blum marking assignment budak!

..bile tak terpanik jugak sbb 3 minit sblm kelas baru teringat terlupe amik bahan photostat utk kelas kat kedai tu tadi!

..bile tak yah rase frust bile prasan marker dah takde ink and refill plak terlupe nak beli baru!

..bile tak konpius, "Minggu lepas, ape yg saya dah abis ajo kat bebudak ni ye?"

..bile mandi kul 7.30mlm tu tak terase cam dah lambat dah ni!

..bile dah siap tuntutan wajib harian dan tengok jam, baru pukul 8.30mlm instead of 11.15mlm baru nak solat Isya'!

..bile boleh tengok BERITA! (Mcm tengok sgt pun kan tp klau tak sblm ni, tak dpt tengok langsung..)

..dan bile sy tau, sy masih ade 2 minggu lebih lagi untuk keselesaan ini!

Hehehe.. ♥