Google+ Followers

Thursday, October 27, 2011

Di suatu malam yang tak berape sepi..


..seorang gadis (Err.. klau umoq dah cam ni, bleh kate gadis ke? Hahaha..) sedang duduk dihadapan PC sambil cube membuat keje tertangguh.

Sudah la PhDnye tidak disentuh mahupun dipandang sejak 2-3 minggu kebelakangan ini (mati la ngan PF ni nnt weihhhhh..), keje yg senang-patut-5-minit-dah-siap pun dia blum start buat lagi..

..apehal ni, Ayu?!?!

Hahah..

Ok, mlm ni I only need to

1. REPRINT.. I repeat, REPRINT (bkn kene buat balik pun) the checklist to hand to the students on Friday

2. Make a list of numbers to call for emergency (yg all numbers already in my phone, tinggal nak list je pun)

3. Cari nama for the groups.. cari name je punnnnnnnnnnn.. haiyaaa~~

Was planning to tido awal so bleh bgn awal tomorrow to do these sblm bersiap gi sch, pick up bende² photostat kat Pekaka and finish everything 'sebelum pukul 3'.. tp klau 3.29am pun lum tido, how? Jgn I tak bgn trus esok, sudah la.. nangis kang klau sy sorg je yg lambat.. malu tatau nak letak muke kat ne kooottt..

♪ Lalalalaaa.. ♫ Dok dgr lagu oldies sambil tak bukak any document punnnn ♪

Ok.. nak sambung wat keje.. kunun!

Friday, October 14, 2011

Pantun tak romantik.. tp pada sy, chumel! ☺



Beberapa minggu yang lalu, semasa masih dalam cuti semester dan adik sy, Izati, yang berada di rumah telah menjumpai satu pantun yang pernah sy berikan kepadanya. Pantun ini sebenarnya adalah hasil nukilan kawan sy, Dian dan pada waktu itu, ianya telah mencetuskan penjualan dan belian pantun di laman FB sy beserta YM sy. Sy pernah menulis mengenainya di sini

Rupanya, tindakan adik sy berkongsi semula pantun itu di laman FB nya turut disedari oleh kawan kepada Ikram (juga adik sy) iaitu Sofi (yg sy rasa seperti adik sy juga kerana sentiasa berada dirumah sy tiap kali Ikram pulang hehe..) dan bermulalah jualan dan belian pantun antara adik sy berdua ini.

Bermula dengan pantun indah dari Dian itu:

Sireh ada, pinang pun ada,
Sajalah saya tak letak di tepak,
Kasih ada, sayang pun ada,
Sajalah saya tak beri nampak


Dan dibalas oleh Sofi seperti ini:

Pi The Mines nak tgk wayang,
Bajet nak tgk cite benggali,
Walo x nmpk kasih dan sayang,
Kalo aku dah suka apa pun aku tak pduli


Dan ya, wpun pantun ini menggunakan bahasa pasar, tetapi pada sy, ia nya sgt chumel. Maka, sy telah kumpulkan pantun² dari adik sy berdua ini untuk dikongsi di sini..

Izati: Buah pisang dibuat pengat,
Buah betik jgn plak wat kari,
Kalo sayang jgn gelojoh sangat,
Takut satgi awek tu lari


Sofi : Kaki ayam sepak bola
Kaki minum tak cukup sejaq
Nak lari, lari la
Nnt kita bleh men kejaq2


Izati: Barang lepas usah dikenang,
Kain buruk buat lap lantai,
Tau la dok kat Pulau Pinang,
Nak wat crita hindi lari tepi pantai??


Sofi: Tepi pantai dok santai
Skali kentut bunyi puuuuuuuuuut
Kalo xmo atas pntai
Jom berguling2 atas rumput


Izati: Lawat zoo tgk tenggiling,
Sambil pakai jeans lusuh,
Dok sronok sgt bguling2,
Satgi baju kotoq sapa la nak basuh


Sofi: 2 3 kerbau meracau
Mana nak sama meracau kuda
Baju kotoq xyah risau..
Pencuci bau dynamo kan ada.


Ini pula pantun sy kepada kawan sy Baizurah apabila beliau mengekpresikan kekaguman beliau atas pantun pertama yang disangkakan karya sy =p

Bkn sy yang tanam kacang
Sy lebih suke mkn sayur
Bkn sy tak pandai berjiwang
Tp sy perlu control macho


Dan di jawab oleh Izati haha..

Petang2 goreng cucur,
Cucur dipos berkotak-kotak,
Kalo betul nak control macho,
Nape menjerit bile tgk katak??



Rambut Mek Maggi berketak²
Dibuat rebonding, jadi spaghetti
Bkn sy yg takut katak
Itu keje cik Ayu Ikhwani


Cantik berseri si mawar merah
Menambahkan manis si anak dara
Tidak lah sy pandai bermadah
Sekadar menghibur hari yang lara


Sesiapa ada pantun lagi untuk sy kongsikan?

P/S Izati dan Sofi bkn lah merupakan satu pasangan, harap maklum! Diorg ni mmg suka 'gaduh' je hehe..

Thursday, October 13, 2011

Grr.. nak marah pun ade!! Sabo je lah..


I've had my car back with me for more than 2 weeks now.. sepatutnye they (the workshop) had made sure everything was okay la kan.. sepatutnye.. *sigh*

My first impression when I got my car back was: Bisingnye engine dia skrg..

..which I ignored sbb ingt kot dia tuko bnyk sgt bende kan due to the accident. Ye la, the supervisor in-charge had assured me a few days earlier that my car was ready and they only had to make a THOROUGH INSPECTION to makes they had not made any mistakes.

Sungguh naif diriku ini..

Endured the noisy engine which made me cringe sbb rase cam satu taman leh dgr.. okay lagi..

Then a week after, I noticed that whenever I made a turn, there was a noise. Sheesh.. remembered when I once had this problem and they had to change the drive shaft(?) ka apa ka.. cost me RM400++ kot klau tak silap. Tp dlm hati, takkan aritu diorg tak tuko kot?!?!

I had planned to go and check with them but was told by some friends that some workshops have this 'warranty period' (usually 1 week) and since I only noticed this around 10 days after I got my car, I might have to pay for whatever it is they might do to my car.. sheesh! Dah la takde gaji niiiiiii.. bongok laaaa

Tawwakal je laaa..

Then on Tuesday, had to go to kak Nab's house for some briefing on the program we're having at the end of this month. Mule tu ok je, but when I started speeding on the highway, that was this queer noise coming from my left front tyre.. the same one that was bashed in the accident.. ohhh, apekah ini?

Me and Yun tried to see if there was anything (visibly) wrong but couldn't find anything. When we continued our journey, the noise became louder and stranger everytime I speeded that in the end, I drove only 80km/hr on the highway.. agak sabar la jugak kan sy nak bwk slow gitu kat highway hahah..

Then, rezeki turun dari langit.. I had not expected any gaji for this month as I had missed my classes for 2 months (first month due to Ramadhan.. the second due to no car after the accident) but I got a call from the tuition centre saying they had a cheque for me. I'm guessing my students who hadn't paid in the last few months hgad finally manage to pay.. yeay!

Still, I was only expecting around 200~300 only as yg berhutang pun ade la dlm 10~15 org je kot but I got a mild suprise when I saw a cheque for RM700++.. okay, sy tau tak la bnyk mane, but since I wasn't expecting ANYTHING, sgt la terase mcm suke. Mau pulak, I was worried about the condition of my car and really wanted to check it, just in case lambat² kang lagi teruk and my kete kene tahan workshop lagi.. which would lead to me missing my classes again and no gaji gaian plak kang next month klau camtu..

This time I went to my usual mechanic and he showed me the problem.. ok, boleh tak nak marah, my tyre was like hanging by a thread (okay, I'm exagerrating!). Sib baik tak jadi ape² mase going to and from kat Seberang Jaya smlm tu.. and the total cost? RM450.. huwaaaaa~~

So sile kire brape je balance dpt kat sy.. sewa rumah pun tak lepas ni..

Macam sedih tak rase?

My usual mechanic told me to file a report to my insurance company about what the previous workshop had done. He even kept the spare part buruk giler they had used on my car.. tatau la, ade gak perasaan nak buat smlm tp bese la Ayu, malas mengatasi segalenye..

Haishhhh..

On the bright side, tu pun nasib baik ade students byr utang kan.. so AT LEAST I have a bit of money to stretch around. Ce klau tadek langsung, mane nak cari duit byr mechanic smlm?!? Or worse, if I didn't go check my car and something bad happened while I was driving.. naudzubillah!

Anyway: Sesape ade keje kosong yg temporary punye dak?!?!

Sunday, October 09, 2011

Then..


IM: Tadi mase sy nye turn, awak tepuk tangan tak untuk sy?

SG: *laughing* Mane ade.. Kiri kanan sy org yg sy tak kenal. Segan la pulak nnt diorg heran tgk sy tetibe je tepuk tangan kan..

IM: *diam*

SG: Kenape?

IM: Hmm.. Tadi mase awak naik, sy rase sy yang tepuk paling kuat kot. Sy nmpk awak dah beratur nak naik, sy siap pakse Din tepuk untuk awak sekali..

SG: *rase bersalah tp nak kaver* Hahah.. abis la Din heran, ape ke he plak dia kene tepuk tgn kat sy..

IM: Sebab awak yg naik..

SG: *diam n sumpah diri sendiri kenape jujur sgt*

IM: *diam jugak*

SG: *semakin diam*

IM: Jadi.. awak memang tak tepuk tgn la untuk sy mase turn sy eh?

SG: Err..
.
.
.
.
.
Damn kete selebah ni.. kantoi plak dok lap mata ni tadi! Siap dibukaknye tingkap plak tu. Buat tatau je, buat tatau.. Cepat la lampu ijau ni, lame sgt plak merah arini..
.
.
.
.
.
But just for the record, I'm sure she was proud of you too.. ='(

Thursday, October 06, 2011

6th Challenge ~ A Song That Reminds You of Somewhere

Since I haven't written much in my blog for the past week, thought I'd get this over with hahah <--tipu! sbnrnye sbb tadi wat 500MB boost on my broadband whic expires at 6.00 in the morning nnt so wanna finish it all up hehe..

6th Challenge ~ A Song That Reminds You of Somewhere

Actually, not really 'somewhere' as much as once upon a time ago. This song makes me think of all my girlfriends, but especially my AlMashoor friends (this is where the 'somewhere' pops up) Dunno la why.. but maybe sbb diorg ni lah yg ade di sisi sy at the time I was searching and trying to understand the real ME.

I actually once wrote about this song --> here

So cheers to all of you who have grown up with me and leart all about life together. Love you guys ~ ♥


This One's for The Girls ~ Martina McBride

This one's for all you girls about thirteen
High school canbe so rough, can be so mean
Hold onto, on to your innocence
Stand your ground when everyone's giving in
This one's for the girls
This is for all you girls about twenty-five
In a little apartment, just trying to get by
Living on, on dreams and spaghetti-o's
Wondering where you life is gonna go
This one's for the girls
Who've ever had a broken heart
Who've wished upon a shooting star
You're beautiful the way you are
This one's for the girls
Who love without holding back
Who dream with everything they have
All around the world
This one's for the girls
This is for all you girls about forty-two
Tossing pennies into the Fountain of Youth
Every laugh, laugh line on your face
Made you who you are today
This one's for the girls
Who've ever had a broken heart
Who've wished upon a shooting star
You're beautiful the way you are
This one's for the girls
Who love without holding back
Who dream with everything they have
All around the world
This one's for the girls
Yeah, we're all the same inside (same inside)
From 1 to 99
This one's for the girls
Who've ever had a broken heart
Who've wished upon a shooting star
You're beautiful the way you are
This one's for the girls
Who love without holding back
Who dream with everything they have
All around the world
This one's for the girls
Yeah, this one's for the girls