Google+ Followers

Thursday, March 19, 2009

Ayu on a marathon! :p *updated*

Seperti diketahu umum, ini dengon konpemnye bukan marathon yg menghasilkan peluh serta badan yang sihat :) AYU nak masuk marathon camtu? When pigs can fly..

Tp ini adelah marathon yg sy sgt suke buat.. movie marathon! :D

Hari Rabu yang murah, sy pergi ke Jusco, semate² utk tengok movie. Iyer la, semenjak bz ngan kelas² yang ade je tiap hari, mmg takde mase nak gi tgk. Dan w/pun sy tahu, skrg tak byk citer yg bes, tp nak tengok jugak hehe..

Mate melilau-lilau di skrin untuk cari movie yang nak ditengok.. akhirnye sy pilih untuk tengok Watchman dan Dragon Ball.. iyer, sekali lagi, sy tau, sy lembap! Org len dah tengok berzaman, sy baru nak tengok, tp sile rujuk perenggan di atas ye..

Kenape sy pilih tgk Watchman? Ntah.. it was a choice between.. maksud sy, tiade pilihan lain sgt. Citer Seven Pounds pun tadek aritu so terpakse la pilih movie ini. Lgpun, byk jugak review dari rakan² yang menyatekan citer ini bes.. so sy pun, ok je la.. RM5 je pun kaaaaann hehe..

Verdict sy: Ughhh, lame giler! I'm not a fan of.. oppsss, sy bukanlah peminat cerite² yang lebih dari 2 jam. Paling lame sy leh tahan pun mungkin 2 jam lebey skit.. sbbnye? Huhu, sy ade 'weak bladder'. Serius tak tahan sejuk.. Dan semase babak Laurie dan Dan baru membantu mengeluarkan Rorschach (serius tak ingt camne nak eje name mamat ni!) dari penjara, sy (hampir) berlari ke tandas! Tak cool langsung, Ayu ni..

But cerita dia ok kot. Sy yang tak ikut comic(?) dia pun leh paham and ikut citer ni.. :)

Part paling bes: Mase tunjuk trailers sblm movie dia. Yeay.. nanti ade citer Wolverine (sy ade buku dia) dan Transformers II.. tak sabar nak tunggu! Ngange je kejap tgk trailer tu.. teringt mase duduk ngan kak Shima n kak Kathy, sy dan kak Shima akan selalu jadik planner tgk movie hehe.. skrg sy asyik ketinggalan je, dah lame tak buat keje tgk movie cam dulu.. and tak silap sy, Angels adn Demon pun kuar tahun ni kan? Buku Dan Brown feveret sy tu, da Vinci Code ranking num 2 tau! :p

Citer kedua: Dragonball! Pas tgk Watchman, sy gi solat jap kat surau Jusco tu, then gi beli bun utk seludup masuk sblm bekejar masuk cinema. Ingat ye, ari ni ari Rabu, ari keje.. sy ingt kosong. tp bile masuk.. mak aiii, ramai nye.. uwaaa, terlupe plak sy, SKRG KAN CUTI SEKOLAH! Adehhh...

Haissshh.. takpe la, nak wat camne kan? Next week nye Rabu 25hb (hint² haha..) ade konvo plak so mmg tak leh nak gi.. lgpun tiket dah beli.

Perlu diingatkan, sy masuk cinema utk tengok citer Dragonball TANPE ape² expectation. Sy, seperti 80s babies yang lain mengharungi sekolah menengah dengan menunggu setiap 3 minggu sekali untuk komik Dragonball berade di pasaran. Dari harge RM3.50 sampai la naik ke RM4.80, 'generasi' kami berebutkan menjadi orang perama membace keluaran terbaru komik tersebut. W/pun sy hanye mule membace selepas edisi ke 18, tp selepas itu di rumah sy pun sy leh berebut ngan Iwan n Adi pasal Dragonball dan kadang² sampai 3-4 copy untuk edisi yang same akan ade di rumah sy, terutamenye lepas Ikram pun mule beli komik tersebut.

Di sekolah pun, rase cam bes. Sy, Amoi dan Misa akan berulang² ke kedai uncle jual komik di bawah KOMTAR selepas balik sekolah sampai uncle tu pun kenal muke kami dan dia sendiri akan cakap, "Adik, Dragonball dah sampei dik.." Hehe.. Nafisah yang lemah lembut itupun juge gile Dragonball. Dia lah pembekal Dragonball kepade sy mase sy mule berjinak² ngan komik ini..

Anyway, enough pasal citer dulu.. mcm sy ckp tadi, sy tak mengharapkan citer ini akan bes sbb sy mmg sgt suke komik Akira Toriyama ini. Dulu Adi pun selalu buat sticker Goku untuk sy dan stiker Trunks (mase sy jatuh cinte ngan Trunks). Amoi plak akan lukis Goku dan Trunks utk sy sbb dia sgt pandai melukis. Oppsss.. ubah topik plakkk..

Tengok sahaje trailer kat tv, tak menarik langsung tp sy tgk jugak movie dia, mungkin sbb rindu dah lame tak bace Dragonball. Dah ianye tidak mengecewekan, mmg tak baper menarik pun haha..

Still..

Bende pertame yg buat sy senyum ialah bile cikgu Goku (ade Goku tu omputih.. tak seswaiiii!!) tanye dia, ape maksud gerhana matahari untuk org dolu².. dan dia jawab, "My grandfather always says, beware of the Namecks!" Finally, satu bende yg familiar heheh.. Planet Nameck!

Then bende kedua ialah bile sy baru pasan, budak yg Goku suke tu name dia Chichi! Tp Chichi ni tak bes, tak garang langsung.. cam lembik pun ade. Ade satu babak tu je, mase dia tgh berlatih pastu partner dia tumbuk muke dia, mase tu baru dia buat muke cam Chichi yg original :)

Tak besnye Gohan (the grandad, NOT the son!) mati sbb Pikor (Perlu ingt ye, name watak sy berdasarkan komik BM ComicHouse itu.. sy tak biase gune Picolo) dan tak silap sy, bukan Goku ke yg TERbunuh tok dia mase dia ubah jadik cam gorilla tu? Ke sy yg lupe ye?

Sebut pasal gorilla, mase Goku dpt tau Pikor akan serang bumi ngan raksasa dia name Oozaru tu, sy konpius la jugak nape Oozaru tu muke cam Goku bile tuko jadik gorilla cam dlm comic.. Hehe, last tu baru sy tau, mmg Goku ke :D Tp tak bes kan, Goku ni dah besau, tp takde ekor pun.. dia cam tatau je dia ade ekor mase kecik.. (Actually mase kredit, name Akira Toriyama kuar so sy rase dia dah setuju dgn perubahan ni..)

Pastu ade 'Master Roshi' yang sy rase sebenarnye mewakili Datuk Kame yang gatal itu. Nape sy ckp camtu, sbb Bulma jumpe Bikini Quaterly kat umah dia hehe.. mmg perangai Datuk Kame la kan.. tp dia ni tak pakai pun kulit penyu :(

Bulma mmg tak mengecewekan. Tgk dia 1st time pun leh agak tu Bulma, tp rambut dia itam and dia ade satu streak kaler purple.. bukan la sumer purple cam dlm komik. Dia bwk kapsul dari company ayah dia dan care diorg tunjuk kapsul tu tuko jadik moto beso mmg mcm dibayangkan bile bace komik hehe.. bes²! Moto tu pun mmg style Bulma akan bwk dlm komik so bleh la nak relate.. cume satu je, Bulma dlm komik tu is a genius bimbo.. Bulma dlm movie ade PhD wa cakap luuu.. hehe..

Pasal Kame Hame Haa plak, mase Roshi ajo Goku pasal Kame Hame Haa tu, rase cam pelik je care dia buat (cam menari pun ade). Couldn't place a finger on WHY I felt it was pelik.. sampai la mase Goku nak berlatih and Chichi dtg tgk and ckp kat Goku, "You must make it your own.." (Cehh, tah pape..) then baru Goku buat Kame Hame Haa cam dlm comic.. ngan bottom parts of the palm duk dekat² and buat gaye tarik ke belakang sblm buat gaye tolak ke depan.. problem is, tak silap, kan ke mmg Kame Hame Haa camtu ke? Org len pun buat camtu kan? Huh, kunun Chichi la inspired it..

Ade Yamu (I think la, name dia Yamcha.. org same kan?) tp Yamu ni tak ensem cam dlm comic.. nmpk cam hape tah huhu.. dah la mcm tak pandai lawan padehal Yamu kan kinda like a warrior jugak..Huh, ape ni Ayu, tau komen jek.. Oppsss..

Then mase panggil the naga from the Dragonballs, naga dia cam je yg dlm comic hehe.. suke! Goku, Bulma ngan Yamu mntk so Roshi hidup balik (a usual request kan dlm Dragonball ni..) tp tetibe sy rase nak gelak bile ingt yg dlm buku tu, klau tak silap sy, diorg nye 1st request tu si khinzir-tak-ingt-name tu mntk a pair of panties kan? Hehe..

Klau tanye kat sy, ape kesimpulan sy, sy akan suruh korg tengok. Tp untuk peminat² Dragonball yg dulu², jgn expect ape² la.. sbbnye, sy tak expect ape² tp sy enjoy sgt.. w/pun termalu sbb ramai org dlm cinema time tu kan, dah la sy gi tgk sensorg :p Tp seriusly, gi lah tgk.. just jgn harap ape sgt, and you'd be suprised how much you'll smile bile ade little things that remind you of the original series.

Ehehe.. nmpk sgt la antare 2 citer tu, sy enjoy citer yg mane kan? :p

P/S
Still, I miss Kurin, Ten Shin-Han, yg kwn Ten Shin-Han yg cam patung muke putih tu tak-ingt-name, Popo, apetah name tuhan Kucing tu.. all whom I think should be here since ni kan kunun early adventures of Goku.. Majin Buu yg chumel jugak hehe.. and Pikor Jr yg baik tp suke ego tak mo ngaku dia baik hehe..

No comments: