Google+ Followers

Friday, September 05, 2008

Me and My Bone..

.. ke 'My Bone and I' ek?

Minggu lepas, USM telah menganjurkan satu program yang bertemakan tulang untuk menyemai kesedaran tentang kepentingan tulang.. Ohh, sungguh skema ayatku ini hehehe..

Anyway, last week lagi kak Hafsah dah bgtau, diorg buat free bone density check kat Pusat Kesihatan and menurut Pn Mas, klau buat kat luar, mau kene RM60. Kak Hafsah suruh la pegi.. dlm hati memang teringin pun, tapi jugek ade perasaan malas nak menapak ke Pusat Kesihatan.

Bukan ape, my paternal grandma memang ade osteoporosis (memandai je eje, ntah ye ntah dak..). And risk is utk perempuan asian or caucasian and yang ade family history so name Ayu cam dah dicop² je kat risks tu. Mase Pah dulu, adeh, sekse tengok.. Bile uncles and aunties nak mandikan dia, menjerit dia bile diorang angkat dia.. so ade la jugak risau kan.. Tapi masih malas nak gi buat free check tu hehe..

Then Selase aritu, tgh duduk buat aktiviti biase bersembang ngan Remy sambil bergaduh ngan Ramadhan, then tetibe abg Fadzil masuk ngan excitednye..

"Kak Gee kate org Pusat Kesiahatan ade kat bawah utk check tulang.. jom²!"

Yeay.. sungguh suke hati saya :)

Soklan pertama dari Remy yang mabuk darah, "Depa ada ambik darah ka?"

Reaction dari Ramadhan, "Kamu semua pergi dahulu, nanti bagi tahu sama saya tentang ujian itu, baru saya fikir mau turun atau tidak.."

Huh.. lelaki² pengecut!

Turun je bawah, dah beratur dah kak Hafsah, kak Ja, abg Mie, Wan.. dan paling depan sekali ialah Dr Sanusi. Memasing debo je tengok.. tp bile Dr Sanusi nye reading dpt dlm range 'Young Adult', adeh! Tak larat telinge sumer org dengar dia berbangge² haha..

Dia bg range normal as -1.0 to +1.0. Tu kire normal range la, tp sebenarnye all positive values to kire ok la.. cume biase diorg akan dapat reading dlm range tu. Then -2.5 to -1.0 tu pre-osteoporosis, and kene berjage² and start consume byk calcium but still ok. And -2.5 and below to kire risk la..

Kak Hafsah dapat 0.0 heheh.. seronok dia sbb katenye number dia cantik haha.. Then kitorang sumer beratur la nak try. Pastu turun la kak Su, Fisya and kak Zue jugak.. Yang tak bes tu, Dr Sanusi dok stick around tengok org len punye result jugak. Tatau nape rase tak mo org tau.. maybe sbb dlm hati dok rase cam bakal dpt -2.5 or below kot..

Sampai la turn si penakut darah tu. Abg Mie sume sibuk nak tengok sbb Remy pun sibuk pasal org len punye.. sekali, Remy dpt +2.5. Mak aiii, off the charts! Kat slip dia bg tu cume ade numbers -2.5 to +1.0 so Remy nye sampai tak leh nak tanda.. and as you can guess, berlagak abis la budak tu. Terpakse la kitorg dengar dia bgtau sumer org, "Aku punye ni, sampai tak dak ruang la nak buh.."

My turn.. takuuuuttt!

Last tu tengok dapat -0.7. Fuhhh.. 'Young adult' jugak w/pun berade dia dalam risky group.. syukur gak la.. cume kene ingat la, -0.7 tu dah dekat ngan -1.0 so Ayu, pasni minum soya byk² (Fresh milk konpem tanak minum nye.. the closest to milk is the Strawberry flavoured one hehe..) Ade la figurues lain in the slip like the bone stiffness value and bone density value tapi slip ku sudah hilang so tak dapat la nak share di sini.

Yang bes tu, my value same je ngan Yee yang vegetarian (She's kinda risky gak sbb makan sayur je.. huhuhu.. ape maksudnye tu Ayu?!) Ad dpt -0.2.. and yess! Remy pun sibuk kitorg nye values sbb dia nak bandingkan ngan dia punye. Dr Fauziah dapat +1.0 and dia lepas tu trus nasihat kitorg on the do's and don'ts of eating heheh..

In the end, w/pun sumer cam takut (Ye la, kitorg bukan jenis yg rajin wat full checkup every year..), bende tu jadi bende bes sebab ramai² duk bawah tu, sembang ngan the medical officers and yup, bandingkan la value sumer org (Dr Sanusi ngan Remy la ketua 'aktiviti' yang ni..)

Ok la, nak balik beli soya bean milk.. milk jugak kaaaannn.. And soy tu termasuk dalam kekacang jugak kaaaannn, name pun soya BEAN! :)

Selamat beriftar semua!!! :)

No comments: