Google+ Followers

Thursday, July 19, 2007

Cobweb in my attic..


This is an old entry, a few months ago punye.. dulu I put in in my Yahoo! blog. Then after a bout of mendungness, I put it in my Friendster. Tatau nape ari ni I was looking at it again, and sekali lagi the entry merantau ke blog lain..

"Had opened my Yahoo! 360 blog and came across this entry I wrote a few months back.. ntah, tetibe rase sedih. Then rase cam nak put in this blog. Don't ask me why, since the person(s?) involved doesn't have a Friendster account anymore so why bother, you may ask.. tapi ntah, bak kate abg Fadzil, "Ade orang mendung je 2-3 hari ni.."

Hari ni rase hibe.. pilu menusuk ke kalbu.. echeeewwaaahh!! Heheh..

Tapi betul, rase sedih dalam hati ni, sape yang tahu? Nak gelak tp ade masenye tak tahan nak lepaskan rase kecewe dalah hati.. rase rindu kat yang dah pergi. W/pun mungkin ade je depan mate, tapi dah tak same ngan dulu.. dah lain sangat..

Mane ilangnye the ol' one? The one yang selalu bercerite, susah dan senang, sedih dan gembire? Skrg, semuanye klau nak tau, kene dengar dari org lain.. bile empunye diri dah tamau share, tamau bercerite lagi.. mcm smlm, dengar dari org lain je, tuan punye diri dah tanak cerite, and even when hinted, dia anggap kite dah tau.. lupe kot dia, camne bezenye tau dari diri sendiri dan tau dari org len? Lupe ke ye?

Yang selalu berusaha untuk ketawe bile dia tau hati tengah sedih.. dan selalu kaver rase amuk, sebab 'malu' klau org nampak. Kadang² rase nak gelak, bile tengok rollercoaster dalam diri dia. Ade masenye macam budak² memanjekan diri, kadang² macam org dewase yang sentiase mengawasi, kadang² mcm kawan yang sentiase sama² menghiburkan diri, kadang² cam wise scholar, dengan nasihat yang ikhlas dari hati.. tp tu dulu.. skrg?

Mane ye hilangnye teman yang dipercayai itu? Sekarang dah rase macam tak kenal dah.. banyak bende yang dah berubah dan bukan sekali dua penah tertanye² ngan diri sendiri, "Adekah ini org yang same?"

Rase mcm berpaling sekejap je.. klau selame ni pandang pade an enchanted forest, penuh ngan surprises, penuh ngan beauty.. tapi pusing kejap je untuk tengok guruh dan kilat yang tibe² muncul dan bile pusing balik, enchanted forest dah jadi vast desert. Kosong. Ade angin dan pasir je. Mungkin ade satu dua bunge liar, tp takde langsung bukti penah wujudnye enchanted forest kat situ.. except bukti yang wujud in the mind, dalam memories..

Dari sebesar² bende, sampai sekecik² bende.. kt YM pun bleh perasan bezenye, ejaan 'mekaceh' pun dah tukar jadi 'makasih'. Gelak pun dah berubah. Sampai camtu sekali berubahnye.. bukan la tak suke perubahan camtu, nak berubah, berubah la.. cume rase sedih kot, sbb tak tau pun mase bile perubahan ni jadi.. rase macam dah tak kenal dah..

Lepas tu, trus ingat to the ol' one and trus tanye diri sendiri, "Mane dia pegi ye?"

Mane pegi nye suare yang selalu menyambut di awal hari (tak kisah la 'awal' tu pukul berape pun hehe..). Mane pegi gelak yang kuat cam guruh bile ade yang gelikan hati? Mane pegi kawan untuk bersembg pasal movie? Mane pegi peneman bile perut minte diisi, yang ajar makan itu dan ini?

Camne cube pun, tiap² hari terpk, teringat.. Banyak bende yang bagi tingat.. tengok kedai pun leh tingat.. ni la yang org kate, kadang² bende yang penah bg kite gelak pun leh bg kite nangis. Sbb ape? Sbb yg tinggal cume ape yang captured dalam memory.. bile bende dah ilang, ini je lah yang kite ade..

Cari² jugak, mane dia sembunyi, tp bukan rezeki, tak jumpe pun lagi. Cumenye, klau satu hari dia muncul balik, nak dia tau camne hati rindukan kawan penghibur hati, teman yang paling dipercayai..

Tp paling rindu kat org yang penah tanye, "Majuk senyap² ke?" Padehal tak majuk pun mase tu, cume rase terharu, ade yang amik berat.. sekarang, bile betul² majuk senyap², tak peduli pun kan..

Sedih.. balik lah ke sini.."

No comments: