Google+ Followers

Thursday, April 14, 2011

Latest project yg dah berminggu la jugak buatnye hehe..

Okay.. mmg sgt berabuk la ini bloggg.. aissshhh, sape la tuannye kan?

Hmm.. nak tulis ape ye for spring cleaning of this blog? =p <--ngade kan!

I've had a lot of projects on my mind. Mmg jenis pantang tgk org len buat, sendiri pun nak buat jugak.. Hasilnye, bnyk bende terbengkalai.. aissshhh!

But for this year, I've one personal project yang udah pun berjalan.. yeay! Wpun baru sekali je try buat and sudah ala² patah ati (?) tp at least dah mule kan.. and whats the project for 2011 ini? Jeng³..

CHOCOLATE MAKING!

Ok la.. sape yg dah bese buat mmg tau la you don't actually make the choc from scratch la kaaaannn so tak leh la nak bangge sgt cam cupcakes tp ok laaa.. seronok jugak!

I wanted to take classes but sadly no one here is interested in chocolate making. Then I found Aina's FB which was full of her chocolate and thus got my 1st class in Chocolate Making Theory 101. Yeay! Tq Aina.. lecehnye, dia suh pi umah dia plak klau nak blaja lebey² hahah.. mcm la dia duk Pt Buntaq lagi kaaaaaannn =p

Maka, terkubur la sekejap kehendak ku itu..

Then sembang with Diana plak about choc and she gave me the same theory. The thing we had in common then haha.. sbb time tu Diana pun lum amik kelas but she already bought the moulds and everything dan tertayang la di FB nye yg tleah membakar kembali semangat sy nak buat choc.

Pastu ngan Yaya pulakk.. Minah kecik ni sgt semangat la buat choc. Rasenye baru 2-3 days after her first class, dia dah bukak tempahan. Waaaahh.. tabik spring kak Yong kat Yaya ni and she also shared her own tips in chocolate making as well as memberi semangat kat kak Yong dia ni untuk meneruskan niat murni dlm pembuatan choc..

The next time I went to the bakery supplies shop I usually bought my things, I was looking at some moulds (actually wondering nape nipis sgt, takut je sy kang tercai plak mould tu coz I stupidly thought the melted choc would be VERY hot!), apek kedai tu pulak bakor semangat sy. Diulang²nye ckp 'senang.. senang..' and I ended up with 2 moulds, a block of milk choc and some whole almonds (sbb sekali lagi dia kate, 'senang je you nak bubuh almond ni nnt, bakar je dlm oven and bleh gune!')

Balik rumah, tgk je bende² tu sbb still mcm takde confident wpun ati dah membara je nak buat hehe.. then Diana yg baru balik from her class plak kasik a new tip in the filling yang senang skit dr Yaya punye (tp Ya punye kak Yong nak try gak) so terus je ke Swee Ching sekali lagi and beli orange choc dip and half block of dark choc hahah.. boley?

Dan weekend tu mule la project sy hehe.. wpun risau gak sbb gas ala² nak abis (tu yg tak konpiden sgt tu kot)

Lalalaaaa~~

Gini la ghope choc yg dah masuk mould (ye, sy budak baru blaja!) Mase ni sgt excited nak tunggu dia keras and nak tgk rupe dia camne.. tp leh excited sorg² je la kan dah takde sape nak layan obsesi sy diwaktu ini hehe.. (kecik atiii~~) Pastu terpanik sbb tatau nak kuarkan dr mould. Nak gune pisau, kang rosak mould.. adeh! Seb baik la bleh msg si Diana yg balik Penang time tu (tanpe bwk choc atau cake utk kak Ayu dia ni =p)

Then taraaaa..




Suke la jugak kan tgk bile dah siap. Only did 3 varieties je for my 1st try

1. Plain milk choc

2. Milik choc with whole almond

3. Dark choc with Diana's orange filling

Patut la org suke wat choc, senang jugak banding with cupcakes. Sambil² dok cari choc tu pun bleh la jugak curik sesudu dua masuk dlm mulut kaaaaannnn =p

Anyway, I'm hoping for a few more tries. This one, ntah, maybe sbb I was hoping for Cadbury-like taste kot sbb tu tak puas hati <--berangan je lebey kannnn. Next time gonna try ask around for other methods ke ape ke and gonna try them.

Thanx to Aina, Yaya and Diana jugak sbb sudi jadik cikgu chocolate sy~♥ Bile nak terre cam korg pun tatau laaa kannnn.. but thanx!

5 comments:

Dy's Chocworks said...

hahahahahah...Diana's orange filling eh? hahahahahaha...
kak ayu....org bukan tak bawak balik..bawak balik penang..tapi sampai rumah jer semua dh amik sorang 1...blm sampai 1 jam dh habis..cemana tu? as i said earlier..pos mai sini sket nak rasa (sebab k ayu cakap rasa pelik sangat kan!)

kalau kaka ayu dtg shah alam..saya buatkan cake (konon nak lawan tokey cake jugak la kan) buat coklat, buat apam & tunjukkan acuan LOMPANG!!! & yg paling best bawak kak ayu jalan2 pusing bakery yg ada di sekitar klang valley ni yg ada mcm2 yg kak ayu takleh dpt kat penang....(saja nak bakar line)

if ada ape2 nak tanya pasal choc pm jer..mesti saya btau apa yg saya tahu..:p

GOOD LUCK sis!!!!

Ayu Ikhwani said...

Huh.. saje nak ngapi le tu =p

Diana, tadi akak pi beli brand yg Diana dok promote sgt tuhhhh.. tp white choc nye takde brand tu so akak beli yg len.. pastu siap beli paste peppermint ngan strawberry and oil-based colour pink and peach sbb tadi apek kedai tu pi promote mould lolly bentuk bunge la pulaaakkk..

Ntah buat ke idak kaaannn hahah

Yours truly said...

kak yong, when i can try any of ur cooking nih??? huhuhuhu

Ayu Ikhwani said...

When you come here la sayang oiiiii =p

chapaticokelat^^ said...

cikgu lak bile nak bukak kelas? :P