Google+ Followers

Thursday, September 08, 2011

Sesuatu yang berkesan dalam hati sy..


Actually, I found this in the last few days of Ramadhan. On my friends status in FB, tho samapi skrg, sy cam tak leh ingat status sape laaaa.. (Sorry!) Pada hamba Allah yang berkenaan tu, terima kasih sbb sudi share.

Maybe most of you guys pun dah come across bende ni tp sy share je lah ye. Its about bacaan semase duduk antara dua sujud.

Now, I'm not one of the best when it comes to solat but Alhamdulillah, I never intentionally tinggalkannye. BUT, solat sy pun tidak sempurna sgt lah, especially kalau nak cepat kan.. (Ye, wpun sedar, masih lagi dok buat kot, Ayu?!). And like most of you, since kite sumer tau ape maksud AlFatihah and how it is actually a form of doa (jugak la sbb itu rukun solat pun kan):

Show us the straight path [Tujukkanlah kami jalan yang lurus], The path of those whom Thou hast favoured; Not the (path) of those who earn Thine anger nor of those who go astray.[(iaitu) jalan orang yang telah Engkau beri nikmat kepada mereka, bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.

..we would usually sangat la menjaga bacaan ni and won't recite it too fast, no matter how cepat we wanna be, kan.


One of the recitations yg I usually, dan dgn malunye mengaku, nak cepat je bace is the recitation during duduk antara dua sujud.. that was until I read what my friend (God bless her!) shared this on the FB status. She wrote about the meaning of the recitation..


..and MasyaAllah! Its a very beautiful yet simple doa (which I have always overlooked la kan due to my 'kejahilan')

Rabbighfirli..
Tuhanku, ampuni aku..


Warhamni..
Sayangi aku..


Wajburnii.. 
Tutuplah aib-aibku..

Warfa'nii..  
Angkatlah darjatku..


Warzuqnii..
Berilah aku rezeki..


Wahdinii..   
Berilah aku petunjuk..


Wa'Aafinii..
Sihatkan aku..


Wa'fuannii..
Maafkan aku..

It made me regret always rushing through this part of the solah, never realizing how beautiful the meaning was.

Kepada hamba Allah yang share ni hari tu, wpn sampai harini sy masih tak boleh ingat awak ni kawan sy yang mane, sy doakan moga hidup awak diberkatiNya dengan limpah kurnia Rahmat, rezeki dan kesihatan. Terime kasih kerana sudi kongsikan sekaligus sedarkan seorang hambaNya yang leka..

2 comments:

Nurul said...

setuju tu ayu..kak nurul slps baca sttaus sape ntah pasal ni la br betul2 nk blaja betulkan bacaan dlm solat..huhuh

Ayu Ikhwani said...

Tu la kan kak Nurul.. kdg tu lalai and leka.. especially klau nak cepat. wpun kite try jage rukun sumer tu tp bende lain kite cam overlook.. Sy pun lame dah nak cari buku pasal solat, nak check balik solat sy camne sumer tu kan. So baru ni kwn sy ade promote satu buku.. dah beli, tunggu nak sampai je order nye.. klau buku tu bes, sy promote kat kak Nurul eh =)